Електропровідні властивості твердих розчинів Na₃₋₂xFe₂₋xNbx(PO₄)₃ (x = 0 ÷ 1,5) - Ущапівська, Т.І.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С.; КузьмІн, Р.М. (Доповіді НАН України, 2016)
З використанням методу твердофазного синтезу отримано ряд твердих розчинiв загального складу Na₃₋₂xFe₂₋xNbx(PO₄)₃ (x = 0÷1,5), що належать до сполук сiмейства
NASICON. Для одержаних зразкiв у температурному iнтервалi 323–833 К дослiджено
залежнiсть електропровiднiсть–температура. Виявлено збiльшення енергiї активацiї
електропровiдностi зi зменшенням кiлькостi натрiю в сполуцi (температурний iнтервал 393–663 К). Встановлено наявнiсть певної межi кiлькостi натрiю в кристалiчному каркасi, що забезпечує максимальне значення iонної провiдностi. С использованием метода твердофазного синтеза получен ряд твердых растворов общего состава Na₃₋₂xFe₂₋xNbx(PO₄)₃ (x = 0 ÷ 1,5), принадлежащих к семейству NASICON.
Для полученных образцов в температурном интервале 323–833 К исследована зависимость
электропроводность–температура. Выявлено увеличение энергии активации электропроводности по мере уменьшения количества натрия в соединении (температурный интервал
393–663 К). Установлено присутствие определенной границы количества натрия в кристаллическом каркасе, которое определяет максимальное значение ионной проводимости. Solid solutions of the NASICON-type with the general formula Na₃₋₂xFe₂₋xNbx(PO₄)₃ (x =
= 0 ÷ 1.5) have been obtained by the solid state synthesis. The dependence of the conductivity on
the temperature (temperature range 323–833 K) of the synthesized compounds has been established.
In the temperature range 393–663 К, the conductivity activation energy increases with decreasing
the amount of sodium in the composition of the solid solution. The presence of a sodium content
limit in the framework has been established to define the maximum value of ionic conductivity.