Змiна ентропiї рiдинної системи пiд дiєю радiацiйного опромiнення - Булавін, Л.А.; Гаврюшенко, Д.А.; Тарадій, К.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Проведено теоретичне дослiдження впливу радiацiйного опромiнення на особливостi структурних характеристик рiдинних систем iз застосуванням фундаментальних рiвнянь Боголюбова, якi було записано для випадку стацiонарного стану. Стан рiдини пiд опромiненням, який є нерiвноважним, розглядався як збурення рiвноважного. Одержано динамiчнi представлення, що дозволяють обчислити змiну ентропiї внаслiдок дiї на систему радiацiйного опромiнювання. Оскiльки вказаний нерiвноважний стан характеризується збуреним розподiлом за iмпульсами, то було отримано систему iнтегро-диференцiйних рiвнянь для визначення структурної характеристики рiдинних систем — бiнарної функцiї розподiлу. Проведено теоретическое исследование влияния радиационного излучения на особенности структурных характеристик жидкостных систем с использованием фундаментальных уравнений Боголюбова, которые были записаны для случая стационарного состояния. Состояния жидкости под излучением, которое является неравновесным, рассматривалось как возмущение равновесного. Получены динамические представления, которые позволяют вычислить изменение энтропии вследствие действия на систему радиационного излучения. Так как указанное неравновесное состояние характеризуется возмущенным распределением по импульсам, было получено систему интегро-дифференциальных уравнений для определения структурной характеристики жидкостных систем — бинарной функции распределения. The influence of radiation emission on the structure features of liquid systems is studied by means of the fundamental Bogolyubov chain of equations for the case of stationary state. The non-equilibrium state of the liquid under the influence of radiation is regarded as the excitation of the equilibrium state. The dynamical representations which allow one to evaluate the entropy change due to the radiation emission influence are obtained. Since the mentioned non-equilibrium state is characterized by the pertubed distribution over momenta, the system of integro-differential equations for the evaluation of the pair distribution function is obtained.