Кристалічна структура ізовалентно заміщених шаруватих індатів Ba₁₋xSrxLa₂In₂O₇ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Встановлено умови ізовалентного заміщення атомів Ba в шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС) BaLa₂In₂O₇ по типу Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (0 6 x 6 0,75). Методом рентгенівської дифракції на порошку визначено ШПС індатів Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (x = 0,2, 0,5 і 0,7). Установлено належність ШПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ до структурного типу
SrLa₂Sc₂O₇ (пр. гр. Fmmm) та виявлено взаємозв’язки склад — будова ШПС. Показано,
що збiльшення вмiсту стронцiю в ШПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ пiдвищує ступiнь деформацiї
мiжблочних полiедрiв AO₉ i зменшує довжину мiжблочної вiдстанi A(2)−O(2) в ШПС
Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇. Установлены условия изовалентного замещения атомов Ba в слоистой перовскитоподобной структуре (СПС) BaLa₂In₂O₇ по типу Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (0 6 x 6 0,75). Методом
рентгеновской дифракции на порошке определена СПС индатов Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (x= 0,2,
0,5 и 0,7). Установлена принадлежность СПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ к структурному типу
SrLa₂Sc₂O₇ (пр. гр. Fmmm) и выявлены взаимосвязи состав — строение СПС. Показано,
что увеличение содержания стронция в СПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ повышает степень деформации межблочных полиэдров AO₉ и уменьшает длину межблочного расстояния A(2)−O(2) в СПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇. Conditions of isovalent substitution of barium atoms in layered perovskite-like structure (LPS) of
BaLa₂In₂O₇ by the type Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (0 6 x 6 0.75) are determined. The LPS of indates
Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇(x = 0.2, 0.5, and 0.7) are determined by X-ray powder diffraction. It is found
that the LPS of Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ belongs to the SrLa₂Sc₂O₇-type structure (sp. gr. Fmmm),
and the interrelations composition — constitution of LPS are determined. It is shown that the
increase of the strontium content in LPS Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ increases a degree of deformation of
interblock polyhedra AO₉ and decreases the length of the interblock distance A(2)−O(2) in LPS
Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇.