Вміст РБФК/О і активність асиміляції СО₂ в онтогенезі прапорцевого листка різних за продуктивністю сортів озимої пшениці - Франтiійчук, В.В.; Ситник, С.К.; Стасик, О.О.; Міхно, А.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Встановлено, що вмiст РБФК/О в прапорцевому листку рослин озимої пшеницi тiсно
позитивно корелює з iнтенсивнiстю фотосинтезу в перiод наливання зернiвок i старiння фотосинтетичного апарату. Збереження високого рiвня РБФК/О i фотосинтезу листка на пiзнiх етапах репродуктивного розвитку визначається, головним чином, генетично детермiнованою ремонтантнiстю сорту i полiпшується при пiдвищеннi дози мiнерального живлення. Максимальне накопичення РБФК/О в молодому прапорцевому листку рослин пшеницi у фазу цвiтiння, очевидно, бiльшою мiрою пов’язане з депонуванням азоту i не корелює з iнтенсивнiстю фотосинтезу. Установлено, что содержание РБФК/О во флаговом листе растений озимой пшеницы тесно положительно коррелирует с интенсивностью фотосинтеза в период налива зерна
и старения фотосинтетического аппарата. Сохранение высокого уровня РБФК/О и фотосинтеза листа на поздних этапах репродуктивного развития определяется, главным образом, генетически детерминированной ремонтантностью сорта и улучшается при повышении дозы минерального питания. Максимальное накопление РБФК/О в молодом флаговом
листе растений пшеницы в фазу цветения, очевидно, в большей степени связано с депонированием азота и не коррелирует с интенсивностью фотосинтеза. It is established that the rubisco content in flag leaf of winter wheat plants closely positively
correlates with the photosynthesis activity during grain ripening and senescence of the photosynthetic
apparatus. Maintaining a high rubisco level and CO2 assimilation at later stages of reproductive
development depend mainly on genetically determined stay-green traits of the variety and are
improved with increasing the mineral nutrition. The maximum accumulation of rubisco in young
flag leaf of wheat plants at anthesis is related rather to the nitrogen deposition and does not correlate
with the intensity of photosynthesis.