Регуляторний ефект вітаміну D₃ на прозапальні процеси в печінці мишей з експериментальним цукровим діабетом - Лабудзинський, Д.О.; Кубайчук, К.І.; Шиманський, І.О.; Великий, М.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Показано, що iндукцiя експресiї плюрипотентного прозапального iнтерлейкiну 6 (IL-6) у печiнцi на фонi цукрового дiабету супроводжується посиленням експресiї остеопонтину (OPN) — молекулярного регулятора синтезу прозапальних цитокiнiв. Змiни експресiї OPN та IL-6 корелюють зi значним дефiцитом вiтамiну D₃ в органiзмi. Нормалiзацiя
рiвня вiтамiну D₃ приводить до iстотного зменшення рiвня експресiї мРНК як OPN,
так i IL-6, що свiдчить про цитопротекторний вплив холекальциферолу у разi дiабетiндукованих пошкоджень печiнки. Показано, что индукция экспрессии плюрипотентного провоспалительного интерлейкина 6
(IL-6) в печени при сахарном диабете сопровождается усилением экспрессии остеопонтина
(OPN) — молекулярного регулятора синтеза провоспалительных цитокинов. Изменения экспрессии OPN и IL-6 коррелируют со значительным дефицитом витамина D₃ в организме.
Нормализация уровня витамина D₃ приводит к существенному уменьшению уровня экспрессии мРНК как OPN, так и IL-6, что свидетельствует о цитопротекторном влиянии холекальциферола при диабетиндуцированных повреждениях печени. It is shown that the induction of pluripotent proinflammatory interleukin 6 (IL-6) in liver in diabetes
is accompanied by increased expression of osteopontin (OPN) — molecular regulator of the synthesis
of proinflammatory cytokines. Changes in the OPN and IL-6 expression correlate with a significant
deficiency of vitamin D₃ in organism. Normalization of the vitamin D₃ level leads to a substantial
reduction of the expression level of both OPN and IL-6 mRNA, showing the cytoprotective effect
of cholecalciferol in diabetes-induced liver disorders.