Радіоекологічні дослідження на місцях паливних радіоактивних випадінь в Чорнобильській зоні відчуження - Липська, А.І.; Желтоножський, В.А.; Ніколаєв, В.І.; Шитюк, В.А.; Куліч, Н.В.; Чурюмов, В.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Дослiджено iзотопний склад радiоактивного забруднення територiї у Чорнобильськiй зонi вiдчуження та розподiл радiонуклiдiв по профiлю грунту. Встановлено, що радiоактивнiсть у грунтi в основному зумовлена ¹³⁷Cs, ⁹⁰Sr, ²⁴¹Am та iзотопами Pu, що входять до складу паливної матрицi. Вивчено iзотопний склад та визначено активнiсть паливних частинок. Виявлено особливостi мiграцiї радiонуклiдiв на слiдах паливних випадiнь у вiддалений пiсляаварiйний перiод. Оцiнено перiоди екологiчного напiвочищення верхнiх горизонтiв грунту. Исследован изотопный состав радиоактивного загрязнения территории в Чернобыльской зоне отчуждения и распределение радионуклидов по профилю почвы. Установлено, что радиоактивность в почве в основном обусловлена ¹³⁷Cs, ⁹⁰Sr, ²⁴¹Am и изотопами Pu, которые входят в состав топливной матрицы. Изучен изотопный состав и определена активность топливных частиц. Выявлены особенности миграции радионуклидов на следах топливных выпадений в отдаленный послеаварийный период. Оценены периоды экологического полуочищения верхних горизонтов почвы. The isotopic composition of the radioactive contamination and the distribution of radionuclides in a soil profile are investigated. It is established that radioactivity in soil is caused mainly by ¹³⁷Cs, ⁹⁰Sr, ²⁴¹Am and Pu isotopes, which enter the fuel matrix. The isotopic composition and the activity of fuel particles are determined. The features of radionuclides’ migration in the areas of fuel fallouts in a remote post-accident period are detected. Periods of environmental semicleaning of upper soil horizons are estimated.