Про основні положення Національної доповіді «Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі» (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 16 березня 2016 р.) - Лібанова, Е.М. (Вісник НАН України, 2016)
Стрижнева ідея Національної доповіді «Політика інтеграції українського
суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі» полягає в
тому, що інтеграція українського суспільства має стати домінантою державної політики України, а ідея соборності є і надалі залишатиметься панівною як серед населення, так і серед українського політикуму. У доповіді
стисло розглянуто історичні передумови формування соціокультурного
феномену трагедії Донбасу, проаналізовано соціально-економічні втрати
України внаслідок подій на Донбасі, визначено загрози, ризики та можливості розвитку України в економічній і соціополітичній сфері, окреслено пріоритети, а також соціально-економічні, інституційні та соціогуманітарні складові політики інтеграції українського суспільства.