Цивілізаційний проект України: від амбіцій до реальних можливостей - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2016)
Напередодні 25-ї річниці незалежності України можна констатувати, що
подальший розвиток нашої країни значною мірою залежить від її свідомого
цивілізаційного вибору, який у статті розглядається як вибір способу
життя і цінностей, вибір парадигми і стратегій реалізації власного поступу. Для осмислення проблем цивілізаційного вибору використано методологію метаантропологічного потенціалізму. Наголошено, що продуктивний цивілізаційний вибір України означає створення її цивілізаційного
проекту, який передусім має ґрунтуватися на гідній самореалізації людини. Зроблено акцент на ролі в цьому процесі НАН України, яка здатна створювати парадигми цивілізаційних реформ, узагальнювати стратегії, аналізувати футурологічні сценарії розвитку, а також оцінювати потенційні соціогуманітарні небезпеки й ризики на цьому шляху. Накануне 25-й годовщины Независимости Украины можно констатировать, что дальнейшее развитие нашей
страны во многом зависит от ее сознательного цивилизационного выбора, который в статье рассматривается как
выбор образа жизни и ценностей, выбор парадигмы и стратегии реализации собственного развития. Для осмысления проблем цивилизационного выбора используется методология метаантропологического потенциализма.
Отмечается, что продуктивный цивилизационный выбор Украины означает создание ее цивилизационного проекта, который прежде всего должен основываться на достойной самореализации человека. Сделан акцент на роли в этом процессе НАН Украины, которая способна создавать парадигмы цивилизационных реформ, обобщать стратегии, анализировать футурологические сценарии развития, а также оценивать потенциальные социогуманитарные опасности и риски на этом пути. On the eve of the 25th anniversary of Ukraine’s independence it can be stated that the further development of our country
largely depends on the conscious civilization-defining choice. The article discusses this choice as an option to define a
lifestyle and values, paradigms and strategies to advance one’s own progress. With the aim to comprehend the problems
of civilization-defining choice the methodology of meta-anthropological potentialism is used. It is stressed that the efficient
civilization-defining choice of Ukraine means the creation of a civilization project, which is primarily based on a
decent self-realization of a person. An emphasis is laid upon the role of the National Academy of Sciences of Ukraine in
the relevant process, since NAS is able to create paradigms for civilization reforms, generalize strategies, perform analysis of futurological development scenarios and evaluate potential socio-humanitarian hazards and risks.