Енергетика України: сучасний стан і найближчі перспективи - Халатов, А.А. (Вісник НАН України, 2016)
Розглянуто сучасний стан енергетики України і перспективи її розвитку
на найближчий період. Проблеми політичного і економічного характеру загальмували розвиток енергетики, що призвело до зниження виробництва електроенергії. Гостро постала проблема забезпечення ТЕС України вугіллям антрацитової групи. На сьогодні головними завданнями енергетики є модернізація та реконструкція теплових станцій, подовження терміну
експлуатації атомних електростанцій, зниження рівня шкідливих викидів
в атмосферу, впровадження інноваційних технологій, зменшення втрат енергії, а також розвиток малої енергетики. Рассмотрено современное состояние энергетики Украины и перспективы ее развития на ближайший период.
Проблемы политического и экономического характера затормозили развитие энергетики, что привело к снижению производства электроэнергии. Острая проблема возникла в снабжении ТЭС Украины углем антрацитовой
группы. Главными задачами энергетики на современном этапе являются модернизация и реконструкция тепловой энергетики, продление срока эксплуатации атомных электростанций, снижение вредных выбросов в атмосферу. Очень важно использование инновационных технологий, снижение потерь энергии, развитие малой энергетики. Modern state of the energy sector of Ukraine and prospects of the nearest period development are considered. The politic
and economic problems have damped the energy sector development, led to reduction in the electrical energy production.
The significant problem appeared in the anthracite coal supply for thermal power stations. The main current problems
of the Ukrainian energy sector are modernization and reconstruction of thermal power stations, extending of nuclear
power stations operating life, reduction of harmful products discharge into environment. It is very important to introduce
into the practice the innovative energy technologies, to reduce energy losses, and to develop the low power energy
systems.