Йосипа Верещинського проект реєстрового козацького полку 1594 р. - Вирський, Д. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
Стаття присвячена маловідомій пам’ятці з історії українського козацтва – проекту реєстрового козацького полку, викладеного київським католицьким єпископом Й. Верещинським у листі з 7 квітня 1594 р. Текст містить чимало оригінальних спостережень щодо військової організації і тактики запорожців. Проект 1594 р. також важливий для вивчення еволюції поглядів самого Верещинського – примітної постаті ранньомодерного українознавства. A paper is devoted of the project Registered Cossack regiment set out Kyivan Catholic bishop Joseph Vereschynsky (Wereszczyński) in a letter of April 7, 1594. The text contains many original observations on military organization and tactics of the Ukrainian Cossacks. Project 1594 also important to study the evolution of views of the Vereschynski – notable figures of early modern Ukrainian studies.