Невідомий нарис Миколи Андрусяка з української історіографії кінця XVIII–XIX століття - Чебан, М. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
Розкрито зміст нарису відомого українського вченого Миколи Андрусяка, присвяченого український історіографії другої
половини XVIII–XIX ст. Вперше опубліковано повний його
текст, де показано роль видатних етнографів та істориків з
Наддніпрянщини М. Драгоманова, М. Костомарова, Л. Смоленського у розвитку історичної науки та збереженні національних традицій. The article examines previously unknown essay by a historian Mykola
Andrusiak on Ukrainian historiography of the late 18th–19th century. The
full text of this essay is published for the first time. It discusses the role of
outstanding etnographers and historians from Dnieper Ukraine: Mykola
Drahomanov, Mykola Kostomarov, and Leonid Smolenskyi in development
of history as a discipline and preservation of Ukrainian national traditions.