Візуальні студії в системі сучасного соціогуманітарного знання - Ковалевська, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
У статті подано визначення візуальних студій як окремого
напряму досліджень, вказано на кілька класичних гуманітарних
дисциплін, які останнім часом активно почали залучати візуальні джерела чи візуальні методи досліджень; виділено
кілька нових субдисциплін. Здійснено короткий огляд передумов
реалізації візуального повороту в гуманітарній галузі знання.
Окреслено основні особливості візуальних студій на сучасному етапі. The article defines the visual studies as a distinct area of research,
specifies several classical humanities which have recently begun to
recourse actively to visual sources or visual methods of research; and
highlighted several new sub-disciplines. The brief overview of the visual
turn preconditions in the humanitarian field of knowledge is provided. The
basic features of visual studies at the present stage are outlined.