Питання виникнення вірменських колоній в середньовічній Русі в історіографії 1840-х рр. - Осіпян, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
У статті досліджується питання як виникнення вірменських колоній в середньовічній Русі розглядалось в історичних
працях, виданих у 1840-х роках Александром Пшездзецьким,
Діонісієм Зубрицьким та Францішком Ксаверієм Абгаро-Захаріасєвичем. В статті порівнюються два підходи – критичний
та панегіричний/апологетичний – обумовлені різними соціокультурними та політичними контекстами. В статті розглянуто питання як ці контексти вплинули на ставлення до
джерел, особливо до так званої «грамоти 1062 року князя
Федора Дмитровича», як до автентичних чи підробних. This paper examines how the issue of foundation of Armenian colonies
in medieval Rus’ was discussed in historical works published in 1840s by
Aleksander Przezdziecki, Dionizy Zubrzycki, and Franciszek Ksawery
Abgaro-Zachariasiewicz. The paper compares two approaches – critical
and panegyric-apologetic one – determined by various socio-cultural and
political contexts. The paper investigates how these contexts influenced
perception of sources – in particular of so-called «charter of 1062 by prince
Fedir Dmitrovich» – as authentic or fabricated.