Проблеми внутрішніх військових позик у Російській імперії в період Першої світової війни у науковій спадщині сучасників тієї епохи - Орлик, С. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
Стаття присвячена аналізу наукової спадщини представників дореволюційної економічної науки щодо проблеми внутрішніх військових позик у роки Першої світової війни. Автором
доведено, що імперські науковці авторитетно, з наведенням
фактів і необхідних статистичних даних, виправдовували доцільність уже випущених імперським урядом внутрішніх військових позик та обґрунтували необхідність та нагальність у
випуску нових військових позик. При цьому в працях тогочасних
науковців не приховувалася основна мета військових позик –
отримання урядом Російської імперії коштів для фінансування війни, ціною життя та зубожіння власного народу. The article analyzes the scientific heritage of the pre-revolutionary
economists about the problems of the internal military loans during the
First World War. The author has proved that imperial scientists authoritatively
and with the facts and the necessary statistics were justifying the
feasibility of the issued by the imperial government military loans and
substantiated the necessity and urgency in the issue of new military loans.
At the same time in the writings of the scientists of that time was not
concealed the main purpose of the military loans of the Russian Empire
government – to achieve the funding for the war, the cost of which were the
living and poverty of it’s own citizens.