Чи вступили запорожці до Ліґи християнської міліції? - Сас, П.М. (Український історичний журнал, 2009)
Розглянуто переговори щодо залучення козаків Війська Запорозького до хрестового походу проти Османської імперії, проаналізовано та наведено текст відповідної угоди, яку у квітні 1618 р. у Варшаві підписали запорозькі посли з О.Марконом – представником герцоґа де Невера. Спростовано історіографічну версію про вступ гетьмана П.Сагайдачного разом з усіма козаками до Ліґи християнської міліції. The article examines the course of negotiations about attraction of Zaporizha Army Cossacks to crusade against the Ottoman Empire, analyzes, and provides text of correspondent agreement, that Zaporizha ambassadors signed alongside with O.Markon, duke de Never’s representative, in April, 1618. The author refutes historiographic version about hetman P.Sahaidachnyi’s enrolment with all Cossacks to League of Christian Militia.