«Історія України-Русі» М.Аркаса у світлі відгуків та рецензій початку ХХ ст. - Старовойтенко, І.М. (Український історичний журнал, 2009)
У статті систематизовано і досліджено комплекс рецензій та відгуків на одну з найпопулярніших праць з української історії поч. ХХ ст. – «Історію України-Русі» М.Аркаса (1908 р.). Їх авторами були як історики (М.Грушевський, В.Липинський С.Томашівський, Д.Дорошенко, Б.Барвінський), так і публіцисти. Рецензії були опубліковані в газетах «Діло», «Рада», «Руслан», «Киевские вести», «Николаевский курьер» та «Літературно-науковому віснику». У них відбилися різні оцінки зазначеної праці, від позитивних з окремими зауваженнями до відверто негативних, висловлених науковою критикою в jсобі М.Грушевського. Її мотиви допоможуть з’ясувати як самі рецензії й дискусії навколо них, так і залучений до дослідження епістолярій. The complex of critiques and comments about the one of the famous books of Ukrainian history in the beginning of the XX-th century – «History of Ukraine-Rus’» (1908) by M.Arkas – is examined and systematized in this article. The authors of these comments were the leading and young historians (M.Hrushevs’ky, V.Lypyns’ky, S.Tomashivs’ky, D.Doroshenko, B.Barvins’ky) and publicists of the popular editions. These critiques and comments were published in the newspapers «Dilo», «Rada», «Kiyevskie vesti». Different opinions are reflected in these comments.