Реліквії козацтва в контексті українсько-російських переговорів щодо їх повернення (1920-1930-ті рр.) - Кот, С.І. (Український історичний журнал, 2009)
У статті висвітлюється питання повернення в Україну реліквій козацтва під час україно-російських переговорів про обмін культурними цінностя-ми в 1920–1930-х рр. На підставі архівних документів зроблено висновки про загалом успішні підсумки переговорів та підтверджується факт передачі до України з провідних російських музеїв значної кількості козацьких прапорів та інших пам’яток. З’ясовується подальша доля повернутих реліквій українського козацтва. The article shows the issue of returning to Ukraine of the relics of Ukrainian Cossacks during Ukrainian-Russian negotiations about exchange of cultural values in 1920–1930s. Basing on archival documents the author makes a conclusion about a successful result of the negotiations and proves the fact of transfer of a significant number of Cossack banners and other monuments to Ukraine from the leading Russian museums. The future of returned relics of Ukrainian Cossacks is cleared up.