Система владних відносин у сучасній Україні: групи інтересу, клани та олігархія - Касьянов, Г.В. (Український історичний журнал, 2009)
У статті подається аналіз становлення системи відносин влади і власності в Україні впродовж 1990-х – 2000-х рр. Основна теза полягає в тому, що у зазначений період сформувалася така система владних відносин, яка забезпечує економічні та політичні інтереси кількох бізнес-груп у державній бюрократії і силових структурах центру та реґіонів. Інститути державної влади й представницької демократії використовуються цими групами з метою лобіювання корпоративних інтересів та в конкурентній боротьбі. У статті подається аналіз становлення системи відносин влади і власності в Україні впродовж 1990-х – 2000-х рр. Основна теза полягає в тому, що у зазначений період сформувалася така система владних відносин, яка забезпечує економічні та політичні інтереси кількох бізнес-груп у державній бюрократії і силових структурах центру та реґіонів. Інститути державної влади й представницької демократії використовуються цими групами з метою лобіювання корпоративних інтересів та в конкурентній боротьбі. The article offers the analysis of formation of the system of relations between
the authority and property in Ukraine during 1990s – 2000s. The principal thesis is
that in the mentioned period such system of authority relations was formed that
secures economical and political interests of few business-groups in state bureaucracy
and authority institutes of the center and the regions. The state power and
representative democracy institutes are used by these groups in order to lobby corporate
interests and in competitor struggle.