«Санкт-Петербургские сенатские объявления» - джерело для дослідження еволюції земельної власності в Україні у ХІХ - на початку ХХ ст. - Шевченко, В.М. (Український історичний журнал, 2009)
Статтю присвячено вивченню еволюції земельної власності в Україні у XIX - на початку XX ст. на основі нотаріальних повідомлень про земельні переходи, уміщених на шпальтах «Санкт-Петербургских сенатских объявлений». Уперше дано розгорнуту характеристику цього джерела, унікального за своєю масовістю та інформативністю. Висвітлено методику роботи з ним. The article is devoted to studying the evolution of the land property in Ukraine
in XIX–XX century on the basis of the notarial notifications which had been published
on the pages of «Sankt-Peterburgskiye senatskiye obyavleniya». The detailed
characteristic of this source which is unique because it is mass and informative is
given here. The methodology of working with them is also described in the article.