Мазепинська Україна між Російською та Шведською коронами: дилема вибору протекції - Чухліб, Т.В. (Український історичний журнал, 2009)
Стаття присвячується 300-річчю воєнно-політичного виступу гетьмана Івана Мазепи, українсько-шведського союзу та Полтавської битви. Досліджується участь ранньомодерної Української держави у Великій Північній війні 1700–1721 рр., що висвітлюються в контексті зміни міжнародної та воєнно-політичної ситуації у Центральній, Північній і Східній Європі. Розкривається визрівання ідеї та причини розриву відносин Українського гетьманату з московським царем Петром І, а також мотивація переходу І.Мазепи на бік шведського короля Карла ХІІ Ґустава. The article is dedicated to 300th anniversary of hetman Ivan Mazepa’s military-
political speech, of Ukrainian-Swedish Union and Poltava Battle. The author
examines participation of early-modern Ukrainian state in the Great Northern War
of 1700–1721 that is shown through the change of international and military-political
situation in Central, Northern and Eastern Europe. The article reveals the formation
of idea and reasons for severance of relations between Ukrainian Hetmanat
and Moscow tsar Peter I and motivation of I.Mazepa’s passing onto the Swedish
king Karl XII Gustav’s side.