Совісний суд на Правобережній Україні кінця XVIII - першої половини ХІХ ст.: структура та судові практики - Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2009)
На основі законодавчих актів і діловодних документів проаналізовано діяльність совісних судів на Правобережній Україні. Відзначено їх функціональну специфіку у межах запровадженої Катериною ІІ судової системи, а також окреслено регіональні особливості їх заснування та судових практик. Basing on legal acts and documents the article analyses activity of the conscientious
courts in Right-Bank Ukraine. The author mentions their functional
specifics within Catherine’s II court system and shows regional peculiarities of their
formation and work.