Гоголь у культурно-інтелектуальній історії України: міфи та стереотипи (до 200-річчя Миколи Гоголя) - Колесник, І.І. (Український історичний журнал, 2009)
У статті розглядається місце і роль Гоголя у культурно-інтелектуальному просторі України як історія виникнення і зміни низки образів гоголезнавства. Представлено феномен українського гоголезнавства – засадничі ідеї, міфи, стереотипи, політичне підґрунтя, етапи формування: від самого його початку до Модерну, радянський, діаспорний, сучасний. Простежено, як змінювався механізм рецепції образу Гоголя у професійній та масовій свідомості українців. Ідеться про поступовий перехід від ідеї «розколотості» до ідеї цілісності образу Гоголя. The article examines Hohol’s place and role in cultural and intellectual space
in Ukraine as a history of appearing and change of the series of forms of Hohol’
studies. The author introduces phenomenon of Ukrainian Hohol’ study, its basic
ideas, myths, stereotypes, political basis, stages of formation: from the very beginning till Modern style, Soviet, diaspora, contemporary stages. The author traces the
change of reception mechanism of Hohol’s image in Ukrainians’ professional and
mass conscience. The question is about gradual transition from the idea of «split»
to the idea of integral image of Hohol’.