"Свій" серед "чужих", "чужий" серед "своїх". "История Малой России" Д. Бантиша-Каменського у світлі українсько-російського культурного перехрестя (до 220-річчя Дмитра Бантиша-Каменського) - Ясь, О.В. (Український історичний журнал, 2009)
Висвітлюються соціокультурні передумови та інтелектуальні впливи, які спричинилися до написання «Истории Малой России». Розглядається конструкція цієї праці й авторська стратегія пояснення української минувшини. Аналізується рецепція студії Д.Бантиша-Каменського в українській та російській історіографіях. The article shows socio-cultural reasons and intellectual influences that caused
the writing of «The History of Little Russia». The author examines the structure of
the work and author’s strategy of Ukrainian past explanation. The reception of
D.Bantysh-Kamenskyi’s study in Ukrainian and Russian historiographies is analyzed.