Шляхетське землеволодіння у Великому князівстві Литовському: джерела дослідження - Блануца, А.В. (Український історичний журнал, 2009)
У статті проаналізовано джерела дослідження проблем шляхетського зем-леволодіння у Великому князівстві Литовському, узагальнено основні типи великокнязівських земельних надань і підтверджень князям, панам і шляхті, а також представлено найбільш поширені на сьогодні дослідницькі методи студіювання задекларованої проблеми та запропоноване власне бачення шляхів її розв’язання. У додатках подаються документи Литовської метрики, які ілюструють основні типи великокнязівських надань: лист-надання, привілей і підтверджувальний лист. The article analyses the sources of the study of the problems of gentry land
owing in the Great Lithuanian Duchy, generalizes the main types of duchy land allocations
and confirmations for the dukes, lords and gentry, and also presents the
most widespread research methods of studying of declared problem for today and
offers personal view on the ways of its solution. The attachments provide the documents
of Lithuanian metrics, which illustrate the main types of duchy allocations:
a letter of allocation, a privilege and a confirmation letter.