Чи писав гетьман Іван Мазепа листи Мотрі Кочубеївні? - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2009)
На підставі аналізу документів слідчої справи з приводу доносу ґенерального
судді В.Л.Кочубея на гетьмана І.С.Мазепу та порівняння їх з іншими джерелами
ставиться під сумнів автентичність відомих у літературі інтимних послань
Івана Мазепи до Мотрі Кочубеївни. On the base of analyzed documents of evidence affair on the occasion of delation
of the general judge V.L.Kochubei on hetman I.S.Mazepa in comparison their with
other sources, it’s throw doubts on authenticity of the well-known in literature intimate
letters of Ivan Mazepa to Motria Kochubei.