Дещо про спокусу джерел та пастки інтерпретацій (на прикладі справ про шляхетські наїзди на Волині наприкінці XVI ст.) - Старченко, Н.П. (Український історичний журнал, 2009)
У статті на прикладі шляхетських наїздів аналізуються проблеми, що
постають перед дослідником, основним джерелом для якого є продукція судових
установ. Наїзди, що до сьогодні слугують підставою для тверджень про високий
рівень насильства серед шляхетської спільноти Речі Посполитої та її неправовий характер у ранньомодерний період, розглядаються через призму лицарського
етосу шляхти. Саме такий підхід дозволяє аналізувати цей елемент шляхетського повсякдення не як звичний спосіб збагачення чи перерозподілу земельної власності, а як варіант підтримання або відновлення честі серед шляхти, відтак – порушити питання про переосмислення проблеми насильства та правової культури у шляхетській Речі Посполитій. The article, in imitation of the noble raids, analyses the problems of the judicial
institutions. Raids which serve up to date the grounds to confirmation of high level of
violence among the noble community of Rzeczpospolita and its illegal character in early
modern period the author examines in the light of knightly ethos of nobility. Just such
point of view let us analyzed this element of noble everyday routine not as the usual
way of enrichment or re–distribution of the property in land but as the version of
supporting or reestablishment of honor among the nobility. Afterwards – to put the
question about reinterpretation of the problem of violence and legal culture in noble
Rzeczpospolita.