Роль кластерів у підвищенні міжнародної конкурентоспроможності регіону - Єрмакова, О.А. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2009)
Проведено аналіз теорій кластерного розвитку регіону, виділено універсальні ознаки кластера та сформульовано визначення поняття „кластер”. Розроблено механізм взаємозв’язків між процесами кластеризації та підвищенням конкурентоспроможності підприємств-учасників та регіону розміщення кластера. Запропоновано модель виходу регіону на світовий ринок крізь „кластерну лінзу”. Ключові слова: кластер, регіон, процес, конкурентоспроможність, світовий ринок. Проведен анализ теорий кластерного развития региона, выделены универсальные признаки кластера и сформулировано определение понятия «кластер». Разработан механизм взаимосвязей между процессами кластеризации и повышением конкурентоспособности предприятий-участников и региона размещения кластера. Предложена модель выхода региона на мировой рынок сквозь «кластерную линзу». Ключевые слова: кластер, регион, процесс, конкурентоспособность, мировой рынок. The article analyzes the theories of cluster development of a region and formulates the universal characteristics of a cluster and the definition of “cluster”. The mechanism of interconnections between cluster development processes and the increase of cluster-members enterprises competitiveness and a region where the cluster is located has been worked out. The model of region entering the world market through the “cluster lens” has been proposed. Keywords: cluster, region, process, competitiveness, world market.