Етнічні процеси в автохтонному середовищі на етапі ранньомодерної та модерної історії України - Моця, О.П. (Український історичний журнал, 2010)
У статті розглядається останній етап еволюції сучасної самоназви
автохтонного населення півдня Східної Європи – українців – починаючи
із часів написання козацьких літописів Самовидця, Грабянки, Величка й
закінчуючи напрацюваннями М.Грушевського, який виняткову роль у даному процесі відводив Т.Шевченку. The article examines the last stage of evolution of modern self-named autochthonous
population of the southern part of Eastern Europe – the Ukrainians
– starting with the time when Cossack chronicles by Samovydets’, Hrabianka
and Velychko were written and ending with works of M.Hrushevs’kyi, who
gave special role to T.Shevchenko in this process.