Люблінська унія 1569 р.: історіографічні погляди та інтерпретації (до 440-річчя Люблінської унії) - Білоус, Н.О. (Український історичний журнал, 2010)
Укладена понад 440 років тому Люблінська унія стала поворотним пунктом в історії України, об’єднавши долі кількох народів в єдиній державі – Речі Посполитій, і докорінно змінивши політичну ситуацію у Центрально-Східній Європі аж до кінця XVIII ст. У статті представлено погляди відомих польських та українських істориків, перебіг найважливіших подій, що передували підписанню люблінського акту, його наслідки та значення в історичній перспективі. The article is dedicated to 440th anniversary of Union of Lublin – the event that was a turning point in the history of Ukraine joining the fates of several nations in a single state – Rzeczpospolita, and changing the political situation in East-Central Europe completely until the end of XVIII century. The article presents viewpoints of famous Polish and Ukrainian historians, course of the most important events that proceeded signing of Lublin act, its consequences and role in perspective of history.