Цивілізаційний аналіз історії у світлі системної теорії Н.Лумана - Космина, В.Г. (Український історичний журнал, 2010)
У статті вивчаються можливості застосування системної соціологічної теорії Нікласа Лумана при цивілізаційному аналізі історичного процесу.
Дослідження суспільства як динамічної системи смислових комунікацій дозволяє виявити внутрішню когерентність історичних фактів і всієї історії цивілізацій. Автор статті вважає, що ця теорія може розширити методологічний інструментарій історичної науки. The article examines the possibilities of application of Niklas Luhmann’s
sociological theory of social systems in the civilizational analysis of historical
process. Research of society as a dynamic system of semantic communications
allows to find out internal coherence of historical facts and all history of civilizations.
The author of the article considers that this theory can extend the
methodological tool in history.