Покращення контрасту цифрових рентгенівських зображень з урахуванням дозового навантаження для повних пацієнтів під час флюорографії - Асламова, Л.І.; Меленевська, Н.В.; Куліч, Є.В.; Мірошниченко, Н.С.; Мірошниченко, С.І. (Ядерна та радіаційна безпека, 2015)
Високі показники захворюваності серед населення України на туберкульоз потребують флюорографічних обстежень, проте такі профілактичні заходи роблять основний внесок у колективну ефективну дозу. Проблема підвищеного дозового навантаження є особливо актуальною для пацієнтів з високим індексом маси тіла, оскільки отримання якісних рентгенівських знімків із задовільними для діагностичних висновків контрастом та чіткістю вимагає значного підвищення дози опромінення порівняно з обстеженням середнього пацієнта У статті представлено дослідження можливості зниження дозового навантаження, яке отримує повний пацієнт під час флюорографічного обстеження, із застосуванням методів покращення контрасту зображень — відсіювального растру та цифрової обробки знімків. Высокие показатели заболеваемости среди населения Украины туберкулезом требуют проведения флюорографических обследований, однако такие профилактические меры вносят основной вклад в коллективную эффективную дозу. Проблема повышенной дозовой нагрузки особенно актуальна для пациентов с высоким индексом массы тела, так как получение качественных рентгеновских снимков с удовлетворительными для диагностических выводов контрастом и четкостью требует значительного увеличения дозы облучения по сравнению с обследованием среднего пациента. В статье представлены исследования возможности снижения дозовой нагрузки, которую получает полный пациент при флюорографическом обследовании, с использованием методов повышения контраста изображений — отсеивающего растра и цифровой обработки снимков. Due to high level of tuberculosis in Ukraine, the fluorography chest screening is the most frequent diagnostic procedure which is performed annually for adult population and contributes to collective effective dose. During the diagnostic examination, the people with high body mass index obtain higher exposure dose, compared to average patients. The higher exposure dose is required for receiving diagnostic X-ray images with sufficient visual quality parameters. In present study, the approach in reduce of exposure dose for patients with high body mass index was explored in close to clinical fluorography examination conditions with application of contrast improvement methods.