Оценка влияния неопределенности в исходных данных на результаты анализа критичности ядерного топлива - Белодед, Е.И.; Ковбасенко, Ю.П. (Ядерна та радіаційна безпека, 2015)
Приведены полученные с помощью расчетного комплекса SCALE-4.4 результаты расчетной оценки влияния технологических допусков изготовления и неопределенности исходных данных по геометрическому и материальному составу элементов тепловыделяющей сборки (ТВС) ВВЭР-1000 на результаты расчета критичности ядерного топлива. Определена наиболее консервативная совокупность параметров в пределах производственной погрешности с точки зрения влияния на размножающие свойства топливной системы. Проанализирована зависимость размножающих свойств от температуры материалов ТВС. Наведено отримані за допомогою розрахункового комплексу SCALE-4.4 результати розрахункової оцінки впливу технологічних допусків на виготовлення та невизначеності вихідних даних з геометричного й матеріального складу елементів тепловидільної збірки (ТВЗ) ВВЕР-1000 на результати розрахунку критичності ядерного палива. Визначено найбільш консервативну сукупність параметрів у межах виробничої похибки з точки зору впливу на розмножувальні властивості паливної системи. Проаналізовано залежність розмножувальних властивостей від температури матеріалів ТВЗ. The paper presents parameters calculated with SCALE-4.4 code to assess impact of fabrication tolerances and uncertainty of input data on geometrical and material composition of VVER-1000 fuel assembly (FA) elements on results of nuclear fuel criticality analysis. The most conservative set of parameters within the process error has been identified in terms of effect on fuel multiplication properties. The dependence of multiplication properties on FA material temperature has been analyzed.