Аспекти безпеки та оптимізації довгострокового зберігання радіоактивних відходів на майданчику "Вектор" - Токаревський, О.В.; Кондратьєв, С.М.; Алєксєєва, З.М.; Рибалка, Н.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2015)
Проаналізовано зв’язки між варіантом остаточного захоронення та потребами в довгостроковому зберіганні радіоактивних відходів з огляду на пропозиції щодо можливих змін схеми класифікації РАВ у цілях захоронення. Розглянуто концептуальний підхід до проектування сховищ для зберігання довгоіснуючих РАВ на майданчику комплексу виробництв «Вектор» та підходи щодо застосування вимог нормативних документів, принципів і критеріїв радіаційної безпеки в проектуванні сховищ для довготривалого зберігання РАВ та оцінки рівня їх безпеки. Проанализированы связи между вариантом окончательного захоронения и потребностями в долгосрочном хранении радиоактивных отходов с учетом предложений относительно возможных изменений схемы классификации РАО в целях захоронения. Рассмотрены концептуальный подход к проектированию хранилищ для хранения долгоживущих РАО на площадке комплекса производств «Вектор» и подходы к применению требований нормативных документов, принципов и критериев радиационной безопасности при проектировании хранилищ для длительного хранения РАО и оценке уровня их безопасности. The paper analyzes links between the final disposal option and needs for long-term storage of radioactive waste taking into proposals on possible changes in radwaste classification as regards disposal. It considers the conceptual approach to design facilities for long-term storage of long-lived radioactive waste at the Vector site and approaches to apply requirements of regulatory documents, radiation safety principles and criteria for long-term storage of radwaste and safety assessment.