Повітряний інфрачервоний моніторинг об’єктів ядерного паливного циклу в Україні - Станкевич, С.А.; Дудар, Т.В.; Коваленко, Г.Д.; Карташов, В.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2015)
Розглядається можливість застосування повітряного інфрачервоного моніторингу об’єктів ядерного паливного циклу, зокрема в Україні, на прикладі сухого сховища відпрацьованого ядерного палива Запорізької атомної електростанції. Впровадження інфрачервоного аерознімання забезпечує додаткову інформацію про стан об’єктів моніторингу, засновану на принципово інших фізичних принципах, ніж в існуючих системах. Представлено моделі застосування та технічні вимоги до сучасних зразків інфрачервоної знімальної апаратури та її малогабаритних безпілотних носіїв. Рассматривается возможность применения воздушного инфракрасного мониторинга объектов ядерного топливного цикла, в частности в Украине, на примере сухого хранилища отработанного ядерного топлива Запорожской атомной электростанции. Внедрение инфракрасной аэросъемки дает дополнительную информацию о состоянии объекта мониторинга, основанную на принципиально других физических принципах, чем в существующих системах. Представлены модели применения и технические требования к современным образцам инфракрасной съемочной аппаратуры и ее малогабаритных беспилотных носителей. The scientific research overall objective is rapid express detection and preliminary identification of pre-accidental conditions at nuclear fuel cycle facilities. We consider development of a miniature unmanned aerial vehicle equipped with high-precision infrared spectroradiometer able to detect remotely internal warming up of hazardous facilities by its thermal infrared radiation. The possibility of remote monitoring using unmanned aerial vehicle is considered at the example of the dry spent fuel storage facility of the Zaporizhzhya Nuclear Power Plant. Infrared remote monitoring is supposed to present additional information on the monitored facilities based on different physical principles rather than those currently in use. Models and specifications towards up-to-date samples of infrared surveying equipment and its small-sized unmanned vehicles are presented in the paper.