Динаміка зміни концентрації радіоактивних аерозолів під час вилучення паливовміщуючих матеріалів з об’єкта "Укриття" - Батій, В.Г.; Сізов, А.О.; Федорченко, Д.В.; Холодюк, А.О. (Ядерна та радіаційна безпека, 2015)
Проведено аналіз динаміки зміни концентрації радіоактивних аерозолів під час вилучення паливовміщуючих матеріалів (ПВМ) та інших радіоактивних відходів з об’єкта «Укриття» з урахуванням системи вентиляції нового безпечного конфайнменту (НБК). Показано, що в разі вилучення за зміну двох контейнерів з ПВМ об’ємом 3 м³ критерій нормальної експлуатації НБК не перевищуватиметься. В умовах суттєвої інтенсифікації роботи потрібно вживати додаткових заходів протирадіаційного захисту (пилопригнічення тощо). Проведен анализ динамики изменения концентрации радиоактивных аэрозолей при извлечении топливосодержащих материалов (ТСМ) и других радиоактивных отходов из объекта «Укрытие» с учетом системы вентиляции нового безопасного конфайнмента (НБК). Показано, что при извлечении за смену двух контейнеров с ТСМ объемом 3 м³ критерий нормальной эксплуатации НБК не будет превышен. В условиях существенной интенсификации работы необходимо применять дополнительные меры противорадиационной защиты (пылеподавление и т. п.). The paper analyzes the dynamics of changes in the concentration of radioactive aerosols during retrieving fuel-containing materials (FCM) and other radioactive waste from the Shelter taking into account the New Safe Confinement (NSC) ventilation system. It is shown that retrieval of two 3 m³ containers with FCM for a shift will not lead to exceeding of normal NSC operation criterion. Considering significant intensification of work, it is necessary to apply additional measures of radiation protection (dust suppression, etc.).