Оценка вклада парового коэффициента реактивности и концевого эффекта СУЗ в развитие аварии на энергоблоке № 4 Чернобыльской АЭС - Халимончук, В.А.; Кучин, А.В.; Токаревский, В.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Анализируются физические особенности реактора РБМК, которые привели к катастрофическому развитию аварии на энергоблоке № 4 Чернобыльской АЭС 26 апреля 1986 года. Как показало моделирование предшествовавшего аварии переходного процесса и ее первой фазы, решающую роль в развитии аварии сыграл ввод поглощающих стержней в нерегламентном состоянии реактора. Аналізуються фізичні особливості реактора РБМК, які призвели до катастрофічного розвитку аварії на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року. Як показало моделювання перехідного процесу, який передував аварії, та її першої фази, вирішальну роль у розвитку аварії зіграло введення в активну зону поглинаючих стрижнів у нерегламентному стані реактора. The paper analyzes physical peculiarities of RBMK leading to catastrophic progression of the accident at ChNPP-4 on 26 April 1986. The modeled transient, which preceded the accident, and modeling of its first phase showed that introduction of absorbing rods into the core played a decisive role in the accident progression.