Чернобыль. 30 лет. Что дальше? - Копчинский, Г.А.; Скалецкий, Ю.Н.; Штейнберг, Н.А. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Мы на пороге 30-летия аварии на Чернобыльской АЭС. Три десятка лет — срок немалый. Его хватило, чтобы нейтрализовать трагические последствия Второй мировой войны, в том числе восстановить жизнедеятельность Хиросимы и Нагасаки. Но так ли мы эффективны в преодолении последствий Чернобыльской аварии, все ли сделано из того, что можно было сделать? Почему мы подчас медлим, а иногда и буксуем? Всё ли делается правильно, всё ли понимается правильно? Насколько объективны и эффективны те исходные посылки, на основе которых формировались и формируются подходы к решению чернобыльских проблем? Нелегко дать четкие и однозначные ответы на эти вопросы. Авторы статьи излагают свое видение ситуации и дают предложения по активизации поиска эффективных путей преодоления последствий аварии. Ми на порозі 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС. Три десятки років — термін чималий. Такого самого часу вистачило, щоб нейтралізувати трагічні наслідки Другої світової війни, зокрема відновити життєдіяльність Хіросіми і Нагасакі. Багато чого зроблено з подолання наслідків Чорнобильської аварії, проте далеко не все, що можна було зробити. Чому? Чому ми часом зволікаємо, а іноді й буксуємо? Чи все робиться правильно, чи все розуміється правильно? Наскільки об’єктивні та ефективні ті вихідні передпосилки, за яких формувалися та формуються підходи до вирішення чорнобильських проблем? Нелегко дати чіткі й однозначні відповіді на ці запитання. Автори статті викладають своє бачення ситуації та дають пропозиції щодо її поліпшення з метою активізувати пошук ефективних шляхів подолання наслідків аварії. We are on the threshold of the 30th anniversary of Chornobyl NPP accident. Thirty years are a considerable period enough to neutralize tragic consequences of the Second World War, including recovery of Hiroshima and Nagasaki. However, are we effective in overcoming consequences of the Chornobyl accident? Have we managed to do everything possible? Why do we sometimes hesitate, and sometimes procrastinate? Is everything being done properly? Is everything being understood in a right way? How adequate and effective are those initial assumptions based on which we formed and still form approaches to solution of Chornobyl challenges? It is not easy to give clear and unambiguous answers to these questions. The authors of the paper set out their vision of the situation and give suggestions to enhance searching of efficient ways to overcome accident consequences.