«Отчина» у правосвідомості Давньої Русі - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2010)
Поняття «отчина» у значенні успадкованого від батька земельного володіння з’являється в літописі у другій половині ХІ ст. «Отчинний» порядок володіння волостями спочатку відстоювали князі-ізгої, протиставляючи його порядку родового старійшинства. Відстоювання «отчини» було інструментом у змаганнях княжих кланів за Київ і владу на Русі в ХІІ–ХІІІ ст. The definition of «paternal» within the inherited from father land ownership
meaning appears in the Chronicle in the second half of XIth century. «Paternal»
order possession of volost fought rogue princes, contrasting its order patrimonial
eldership. Paternal creaming was a tool (an instrument) in princely clans competitions
for Kyiv and the Rus’ power in XII–XIII century.