Діаспорна література про українське питання в Російській імперії на початку ХХ ст. - Демуз, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті проаналізовано видані за кордоном дослідження, які висвітлюють різноманітні аспекти вирішення «українського питання» в Російській імперії на початку ХХ ст. Визначено прикметні властивості діаспорної літератури, встановлено умови її створення та виявлено відмінності від розвідок вітчизняних учених. The investigations published abroad and showed the different aspects of the decision of ‘Ukrainian question’ in Russian Empire in the beginning of the ХХth century are analyzed in this article. Main features of the immigrants’ literature are found out, conditions of its creation are put up, and differences from the works of the native scientists are established.