Ростові та функціональні характеристики культури Chlamydomonas actinochloris за наявності поверхневої бензинової плівки - Даценко, О.І.; Березовська, М.А.; Григор’єва, О.О. (Гидробиологический журнал, 2012)
Вивчали вплив поверхневої бензинової плівки на чисельність і люмінесцентні властивості Chlamydomonas actinochloris в процесі розвитку культури. Встановлено, що кількість клітин зменшується лише в першу добу експерименту. Фотолюмінесцентні дослідження показали погіршення функціональних характеристик водоростей також лише на початку експерименту, надалі їхній стан відновлювався. Изучали влияние поверхностной бензиновой пленки на численность и люминесцентные свойства Chlamydomonas actinochloris в процессе развития культуры. Установлено, что количество клеток уменьшается лишь в первые сутки эксперимента, далее эта величина возрастает. В результате фотолюминесцентных исследований ухудшение функционального состояния клеток также обнаружено лишь в начале эксперимента, впоследствии восстанавливается. Effect of the surface benzene film on the quantity and luminescent properties of Chlamydomonas actinochloris cells has been studied in course of the culture development. The cell number was found to decrease only on the 1st day of the experiment, later on this value increased. Photoluminescent analysis also indicated worsening of the cells functional state at the beginning of experiment, afterwards their state was restored and can even be better than of the control culture cells.