Моделювання динаміки процесів біологічного самоочищення вод з урахуванням їх послідовно-одночасної взаємодії у водних системах - Мокін, В.Б. (Гидробиологический журнал, 2012)
Стаття присвячена моделюванню динаміки біологічного очищення водних систем. Охарактеризовано авторську модель динаміки показників якості води, побудовану на основі упорядкування груп гідробіологічних і фізико-хімічних самоочисних процесів з урахуванням їх послідовного та одночасного характеру взаємодії. Проведено узагальнення моделі з урахуванням положень, запропонованих В. І. Лавриком під час побудови аналогічної моделі для біологічного очищення стічних вод у реакторі. Це дозволить адекватно описувати більшу кількість процесів, які відбуваються у водних системах після надходження до них забруднених стічних вод. Статья посвящена моделированию динамики биологической очистки водных си-стем. Охарактеризована авторская модель динамики показателей качества воды, построенная на основе упорядочивания групп гидробиологических и физико-химических самоочистных процессов с учетом их последовательного и одновременного характера взаимодействия. Проведено обобщение модели с учетом положений, предложенных В. И. Лавриком во время построения аналогичной модели для биологиче-ской очистки сточных вод в реакторе. Это позволит адекватно описывать большее количество процессов, происходящих в водных системах после поступления в них загрязненных сточных вод. The article is devoted to modeling the dynamics of biological treatment of river water. Characterized by the author’s model of the dynamics of water quality indicators constructed on the basis of ordered groups of hydrobiological, physics and chemical autotreatment processes according to their sequential and simultaneous nature of the interaction. The generalization of the model, taking into account the thesis which are proposed by V. I. Lavrik during the construction of a similar model for biological wastewater treatment reactor. This will allow adequate to describe an even greater number of processes occurring in water systems after entering into them polluted wastewater.