Фитомасса тростника обыкновенного как индикатор трофического статуса водоемов - Карпова, Г.А. (Гидробиологический журнал, 2012)
Показано, что имеется положительная корреляция между биомассой тростника и концентрацией биогенных элементов в воде (Nобщ,Pобщ). В озерах Волынского Полесья с увеличением их трофического статуса наблюдается возрастание продукционных показателей тростника. Были установлены интервалы величин фитомассы макрофита для водоемов различной трофности. Як індикатор трофічного статусу водойми пропонується використовувати продукційні показники водних макрофітів, а саме — фітомасу очерету. Встановлено, що існує позитивна кореляція між біомасою очерету та концентрацією біогенних елементів (Nобщ,Pобщ) у воді. Виявлено, що для Поліського регіону України значення середньої біомаси очерету нижче 750 г/м² відповідають рівню мезотрофної водойми, вище 930 г/м² — евтрофному, а інтервал значень 750—930 г/м²2 відповідає перехідному мезо-евтрофному рівню. The reed bed (Phragmites australis) biomass of the different type lakes of the same region was studied. It was stated that increase of nutrients (N, P) concentration in water led to growth of the reed bed biomass. Trophic status of these lakes, determined by set of indicators, enabled to establish macrophytes biomass intervals for the different lake types.