Морфофізіологічні та цитогенетичні зміни у Сhironomus riparius (Diptera: Сhironomidae) за дії йонів міді - Романенко, В.Д.; Гончарова, М.Т.; Коновець, І.М.; Кіпніс, Л.С. (Гидробиологический журнал, 2012)
Досліджено морфофізіологічні та цитогенетичні зміни у Chironomus riparius за дії йонів міді. Встановлено, що з ростом концентрації токсиканту відбувається дозо-залежне зниження виживаності та маси личинок, затримка вильоту імаго, спостерігаються морфологічні деформації ротового апарату та структурно-функціональні зміни у політенних хромосомах слинних залоз. Показано, що ці порушення є чутливим критерієм сублетального забруднення йонами міді. Исследованы морфофизиологические и цитогенетические изменения у Chironomus riparius при воздействии ионов меди. Установлено, что с ростом концентрации токсиканта происходит дозо-зависимое снижение выживаемости и массы личинок, задержка вылета имаго, наблюдаются морфологические деформации ротового аппарата личинок и структурно-функциональные изменения в политенных хромосомах слюнных желез. Показано, что эти нарушения являются чувствительным критерием сублетального загрязнения ионами меди. Morphophysiological and cytogenetic alterations in Chironomus riparius under effect of copper ions were investigated. Increase of toxicant concentration leads to dose-dependent decrease of larvae’s survival and weight, emergence delay, structural and functional changes in polytene chromosomes of salivary glands. It was shown that morphophysiological deformations and changes in polytene chromosomes are sensitive indexes of sublethal copper contamination.