Сезонная динамика инфузорий и микроводорослей в пелагиали Южного Байкала - Оболкина, Л.А.; Потапская, Н.В.; Белых, О.И.; Помазкина, Г.И.; Блинов, В.В.; Жданов, А.А. (Гидробиологический журнал, 2012)
Существует несколько вариантов сезонной динамики планктонных инфузорий в Байкале, различающиеся уровнем подледного и летнего пиков развития и составом сезонных комплексов. Определяющим фактором в сезонном и межгодовом развитии инфузорий является биомасса фитопланктона (доля влияния 78%). Температура оказывает влияние на состав и обилие инфузорий в летний период. Межгодовые вариации сезонной динамики инфузорий синхронны сукцессиям фитопланктона. Існує декілька варіантів сезонної динаміки планктонних інфузорій у Байкалі, які відрізняються рівнем підлідного і літнього піків розвитку та складом сезонних комплексів. Визначальним фактором у сезонному та міжрічному розвитку інфузорій є біомаса фітопланктону (частка впливу 78%). Температура впливає на склад і рясність інфузорій у літній період. Міжрічні варіації сезонної динаміки інфузорій синхронні сукцесіям фітопланктону. There are several ways in the seasonal dynamics of the Baikalian planktonic ciliates different in peaks of their under-ice and summer development and in composition of seasonal planktonic complexes from year to year. The phytoplankton biomass has been found to be a main factor at an influence level of 78 % governing the seasonal and interannual development of the ciliates. Temperature influences mainly the ciliate composition and abundance during the summer time. Interannual variations of the seasonal dynamics of these animals coincided with the phytoplankton successions.