Енергозабезпечення організму риб за дії пестицидів (огляд) - Горбатюк, Л.О. (Гидробиологический журнал, 2012)
Узагальнено нові літературні дані щодо енергетичних аспектів формування адаптації риб до забруднення водойм пестицидами. Проаналізовано відомості про енергетичне забезпечення адаптивних перебудов організму риб, зокрема особливостей метаболізму вуглеводів, білків та амінокислот, активності дихальних ферментів і динаміки аденілових нуклеотидів, а також функціонування систем детоксикації ксенобіотиків та оксидативної системи за дії пестицидів. Обобщены новые литературные данные об энергетических аспектах формирования адаптации рыб к загрязнению водоемов пестицидами. Проанализированы сведения, касающиеся энергетического обеспечения адаптивных преобразований организма рыб, в частности особенностей метаболизма углеводов, белков и аминокислот, активности дыхательных ферментов и динамики адениловых нуклеотидов, а также функционирования систем метаболизма ксенобиотиков и оксидативной системы под воздействием пестицидов. The literature data on energy aspects of fish adaptation to the pesticide pollution are generalized. The information about the pesticide effect on energy supply of the fish adaptation, peculiarities of carbohydrate, protein and amino acids metabolism, respiration enzymes activity and adenylate dynamics, functioning of the xenobiotic metabolism systems and oxidative system have been analyzed.