Роль фитоперифитона в продукции органического вещества и круговороте азота в речных экосистемах (обзор) - Беляева, П.Г. (Гидробиологический журнал, 2013)
Представлены результаты обобщения и анализа материалов, характеризующих роль водорослевых обрастаний (фитоперифитона) в продуктивности и биотическом круговороте азота в речных экосистемах. Показано важное значение фитоперифитона в образовании органического вещества, особенно в быстрых потоках. Наведено результати аналізу матеріалів, що характеризують роль водоростевих обростань (фітоперифітону) у продуктивності і біотичному круговороті азоту в річкових екосистемах. Показано важливе значення фітоперифітону для утворення органічної речовини, особливо в швидких потоках. Відмічено, що недоопрацьованість методів вивчення продуктивності, азотфіксації і денітрифікації обростань може призводити до їх переоцінки або недообліку у лотичних системах. Analysis of materials characterizing the role of algal fouling (phytoperiphyton) in biotic nitrogen cycle in aquatic ecosystem is presented. The significance of phytoperiphyton in organic matter formation is demonstrated, and in rapid flows, in particular. It is noted that poorly developed methods while studying fouling efficiency, nitrogen fixation and denitrifying could result in its overestimation in lotic systems.