Влияние углеводородов водорастворимой фракции дизельного топлива на раннее развитие плоского морского ежа Scaphechinus mirabilis - Журавель, Е.В.; Подгурская, О.В. (Гидробиологический журнал, 2013)
Вычислены эффективные концентрации ЕС₅₀ углеводородов водорастворимой фракции дизельного топлива, нарушающие раннее развитие плоского морского ежа S. mirabilis. Оценена потенциальная опасность загрязнения вод зал.Петра Великого нефтяными углеводородами для его воспроизводства. Встановлено високу чутливість ембріонів і личинок морських їжаків Scaphechinus mirabilis до біхромату калію, що дозволяє використовувати їх як тест-об’єкти в екотоксикологічних дослідженнях. Проведено оцінку впливу вуглеводнів водорозчинної фракції дизельного пального на ранній розвиток S. mirabilis методом ембріотесту, розраховано ефективні концентрації, що викликають появу аномалій розвитку. Показано, що сучасний рівень забруднення прибережних вод зат. Петра Великого Японського моря нафтовими вуглеводнями може бути небезпечним для відтворення морських їжаків. A high sensitivity of the sea urchin Scaphechinus mirabilis embryos and larvae to sodium dichromate was revealed. This fact allows to use them as test-objects in the bioassay of the marine water pollution. Impact of the water-soluble fraction of the diesel fuel hydrocarbons on embryogenesis of the S. mirabilis was assessed. The effective concentrations which cause disturbances in embryos and larvae were calculated. Actual state of the Peter the Great Bay water pollution by petroleum hydrocarbons can potentially disturb reproduction of the sea urchins.