Гумусовые вещества поверхностных вод и особенности их распределения среди различных фракций - Линник, П.Н.; Иванечко, Я.С.; Линник, Р.П.; Жежеря, В.А. (Гидробиологический журнал, 2013)
Рассмотрены результаты исследований гумусовых веществ в разнотипных водных объектах — реках, озерах и водохранилищах. Показано, что наибольшаяих концентрация характерна для рек бассейна Припяти. Относительное содержание гумусовых кислот в общей сумме растворенных органических веществ (% Сорг) исследованных водных объектов составляет в среднем 56,0—82,4%. В составе гумусовых веществ преобладает фракция фульвокислот (81—95%). Приведены данные о молекулярно-массовом распределении и соотношении различных по молекулярной массе фракций гумусовых веществ в зависимости от метода их детектирования. Рассчитаны величины среднечисловой и среднемассовой молекулярной массы гумусовых веществ и входящих в их состав фракций гуминовых и фульвокислот. Показано, что их среднемассовая молекулярная масса находится в пределах соответственно 2,3—12,2, 6,9—12,2 и 1,8—9,0 кДа. Розглянуто результати досліджень гумусових речовин у різнотипних водних об’єктах — річках, озерах і водосховищах. Показано, що найбільші їхні концентрації характерні для річок басейну Прип’яті. Розраховано відносний вміст гумусових кислот у загальній сумі розчинених органічних речовин (% Сорг) досліджуваних водних об’єктів, який становить у середньому 56,0—82,4%. У складі гумусових речовин домінує фракція фульвокислот (81—95%). Наведено дані щодо молекулярно-масового розподілу та співвідношення різних за молекулярною масою фракцій гумусових речовин залежно від методу їхнього детектування. Розраховано величини середньочислової та середньомасової молекулярної маси гумусових речовин та фракцій гумінових і фульвокислот, що входять до їхнього складу. Показано, що їхня середньомасова молекулярна маса знаходиться в межах відповідно 2,3—12,2, 6,9—12,2 і 1,8—9,0 кДа. The results of investigation of humic substances in different type water bodies—rivers, lakes and reservoirs are considered. It is shown that their highest concentrations are characteristic for rivers of Pripyat River basin. Calculated relative concentration of humic acids in the total amount of dissolved organic matter (% Corg) of the studied water bodies is in average 56,0—82,4%. In the composition of humic substances the fraction of fulvic acids is dominated (81—95%). The data on the molecular weight distribution and relationship of various molecular weight fractions of humic substances depending on the method of their detection are given. The values of the number average and the weight average molecular weight of humic substances and their constituent fractions of humic and fulvic acids are calculated. It is shown that the weight-average molecular weight of them is within 2,3—12,2, 6,9—12,2, and 1,8—9,0 kDa respectively.