Сукцессия микрофитобентоса верхней части Каневского водохранилища - Ярмошенко, Л.П. (Гидробиологический журнал, 2013)
В статье рассмотрены особенности развития микрофитобентоса верхней части Каневского водохранилища на разных этапах зарегулирования среднего Днепра. Показано, что за период постепенного зарегулирования среднего Днепра до современных условий функционирования Каневского вдхр. развитие микрофитобентоса определяли представители Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta и Euglenophyta. Однако структура сообщества, его количественные показатели и видовое богатство изменялись. Охарактеризовано сукцесію мікрофітобентосу верхньої частини Канівського водосховища за період від початку зарегулювання середнього Дніпра до теперішнього часу. Встановлено, що за період поступового зарегулювання середнього Дніпра до сучасних умов функціонування Канівського водосховища розвиток мікрофітобентосу визначався представниками Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta та Euglenophyta. Однак структура угруповання, його кількісні характеристики та видове багатство змінювались. The succession of microphytobenthos in the upper section of the Kaniv reservoir over gradually increasing regulation of the middle Dnipro up to actual conditions has been characterized. It was estimated, that development of microphytobenthos over period of gradually increasing regulation of the middle section of the Dnieper River up to actual conditions of the Kaniv dam functioning was determined by Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta and Euglenophyta. However microphytobenthos structure, quantitative parameters and species richness changed.