Фосфоліпідний склад мітохондрій клітин зябер щуки (Esox lucius) за дії йонів цинку - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2013)
Досліджено зміни фосфоліпідного складу мітохондрій клітин зябер щуки за дії йонів Zn²⁺ у концентрації 0,5 та 2 мг/дм³. Встановлено, що вплив металу викликає концентраційнозалежні зміни вмісту окремих фракцій фосфоліпідів. Розглядається роль фосфоліпідів мітохондрій зябер у аклімації риб до дії йонів цинку. Исследованы изменения фосфолипидного состава митохондрий клеток жабр щуки при воздействии ионов Zn²⁺ в концентрации 0,5 и 2 мг/дм³. Установлены изменения содержания отдельных фракций фосфолипидов. Рассматривается роль фосфолипидов митохондрий жабр рыб в акклимации к ионам цинка. The changes of the lipids’ content in mitochondrial membranes of the pike gills under elevated concentration of zinc ions were studied. Zinc ions were found to change content of individual phospholipid fractions. The role of mitochondrial phospholipids in the fish adaptation to zinc ions is discussed.